Начин на приготвяне
Измива се добре ориза под студена вода.
В купа се смесва каймата, яйцето, наситнен лук, ригана/чубрицата (заменям със сух риган, смятам, че е по сполучливо, но е въпрос на избор), наситнен магданоз, подправя се със сол и черен пипер струйка зехтин и се омесва добре.
Добавя се оризът и отново се омесва добре. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 15-20 мин.
На котлон се поставя дълбока тенджера и се сипва около 1.5 л. вода. Прибавят се зеленчуците и се оставя да кипне. Докато се изчаква, се изважда каймата и се оформят кюфтенца с малка сладоледена лъжица, за да са равни по размер, около 3.5 см е лъжицата.
Овалват се в брашно, изтупват се и след като водата е завряла, се пускат внимателно. Оставят се на умерен котлон за около 30 мин. Времето се измерва, след като водата заври. Изваждат се с решетъчна лъжица в подходяща чиния, завиват се с фолио и се оставят настрана.
В тиган с незалепващо покритие се разтопява маслото и се добавя брашното. Разбърква се добре за да поеме маслото и да промени цвета си до сладко бежово при непрекъснато разбъркване с дървена шпатула. Усеща се, че е готово и по приятната миризма, която се разнася от брашното.
Прибавя се смлян бял пипер и щипка смяно индийско орехче. С голям черпак се налива от бульона и се разбърква енергично, за да не се образуват бучки. Следва нов черпак и разбъркване. Трябва да се получи рядка хомогенна смес.
В купа се разбиват яйцата и киселото мляко до гладка смес. Прибавя се към соса при постоянно разбъркване. Добавят се и кюфтенцата и се оставят на слаб котлон при периодично разбъркване да покъкрят за около 10 минути. Малко преди да се свали от котлона, се добавя настърганата лимонова кора и сок, разбърква се и кюфтенцата Авголемоно се сваля от котлона.
Поръсва се с наситнен магданоз смлян бял пипер и се сервира веднага, като може да се прибави и парче сварен морков към кюфтенца по гръцки Авголемоно.