Начин на приготвяне
1. Включваме фурната да загрява на 175 градуса отгоре и отдолу с вентилатор.
2. В купа смесваме брашното, какаото, содата и солта.
3. В друга купа слагаме маслото и разбиваме докато не придобие много светъл бледо-жълт цвят. Добаваме по едно яйце и разбиваме с миксер.
4. В купата с маслото и яйцата прибавяме оцета, олиото, екстракта от ванилията, млякото и захарта. Разбиваме добре с миксера и прибавяме сухите съставки и отново разбиваме добре с миксер.
5. Намазваме добре тавичката, в която ще печем блата. Аз лично съм използвала форма за чийзкейк. На дъното се слага хартия за печене и изсипваме цялата смес.
6. Печем във предварително загрятата фурна около 40 минутки. След това изваждаме тавичката и я оставяме заедно със сместта да изстине настрани за около 15 минути, след това изваждаме блатовете и ги оставяме да изстинат напълно и чак след това ги режем на 3 блата. Много е важно да изчакате блатовете да изстинат напълно преди да сглобявате тортата, за да не се разтопи кремът и декорацията.
7. За приготвянето на крема ще е нужна дълбока купа, в която изсипвате битата сметана и захарта и разбивате, докато не се получи много хубава и пухкава смес. След това добавяме екстракта от ванилията и маскарпонето и разбиваме с миксера за около 2 минути. Кремът трябва да е много гъст.
8. Кремът се реди след всеки блат и се разпределят равномерно черешите.
За декорацията: Оставете малко от количеството от крема и разделете в 3 купички, като в едната трябва да има съвсем малко около 2 супени лъжици. Оцветете най-малкото количество с червен цвят, а другите купички в зелено и кафяво.
Сложете в торбичка за шприцоване кремовете. Първо нарисувайте с кафявия цвят клонките накъдето искате да бъдат разпределени. След това със зелената боя започнете да рисувате тънки ивици една до друга имитиращи бодличките.
След това с кафявия крем се оформят шишарките и с белият се оформят цветята. Накрая поръсваме сметановата торта с ядливия брокат, за да имитира снежец.
Коледната торта с маскарпоне и череши е чудна!