Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Коледен обреден хляб

Коледен обреден хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Коледен обреден хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Прекрасен обреден хляб, подходящ за всеки щастлив повод и празник"

Необходими Продукти

  • брашно - 430 г + за поръсване
  • вода - 200 мл.
  • мая - 15 г жива
  • кисело мляко - 80 г
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята, щипка захар и 40 грама от брашното в леко затоплената вода. Разбъркайте на рядка кашичка и оставете да шупне.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете киселото мляко, олиото и шупналата мая. Солта поръсете отстрани върху брашното, за да няма директен контакт с маята.

Замесете гладко и еластично тесто, поръсвайки си по малко брашно допълнително, докато спре да ви лепне. Оставете го да почине върху набрашнения плот за 15 минути, покрито с чиста кърпа.

Оформете обредния коледен хляб в гръгла форма, като го украсите с орнаменти според вашите усещания и желания - символи на плодородие и благоденствие. Те могат да бъдат житни класове, кръст, символ на вярата, цветя и слънце за добруването и светли дни през идващата година, както и други според въображението ви.

Само фигурките аз намазвам с малко вода, с щипка сода и брашно, за да се открояват по- добре. Също така ги оформям, след като хлябът втаса за 1 час. Така фигурите няма да се обезформят.

Обредният хляб изпечете на 180 градуса за 35-40 минути или до златист загар.

По традиция този хляб се замесва с мълчана вода, донесена от мома или млада невеста.

Разчупва се под форма на кръст от най-възрастния член на семейството и първото парче се отделя за Бог, а друго се заравя в двора, за да е плодородна годината.

Весела и благословена Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: