Начин на приготвяне
В дълбока купа сипете брашното. Добавете яйцата и разбъркайте добре. Настържете маслото и го прибавете заедно с киселото мляко, в което се разтворили содата. Замесете меко тесто и го оставете в хладилника покрито във фолио за 15 мин.
В тиган запържете нарязаните лук и гъби. Лукът трябва да стане прозрачен. Пилешките гърди и картофите нарежете на малки кубчета. Подправете със сол и черен пипер.
Извадете тестото и го разделете на 2 части, като 1-та да е по-голяма. Вземете по-голямата и я разточете върху набрашнен плот.
Нека да бъде с диаметър по-голям от тавата за пай, в която ще го правите. Може да ползвате тавичка с падащо дъно. Прехвърлете го (без да намазвате дъното).
Притиснете краищата нагоре възможно на плътно до горния ръб. Изсипете плънката.
Вземете по-малкото тесто и го разточете. Направете прорези по него, за да диша и го прехвърлете върху пая.
Натиснете ръбовете на двата листа за да ги слепите. Ако плънката ви е гореща тестото ще започне да ви се разтапя.
Печете соления пай на загрята фурна на 170 градуса за 1 час.
Пилешкият пай с хрупкава коричка е готов.