Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Карфиол на фурна с гъби, салвия и пелин

Карфиол на фурна с гъби, салвия и пелин

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689471
Карфиол на фурна с гъби, салвия и пелин
Снимка: Ася Заевска
2 / 5
13/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Обичаме и чист карфиол, но така с гъбки и сметана на фурна е просто разкошен"

Необходими Продукти

  • карфиол - глава
  • печурки - 250 г
  • зелени чушки - 1 бр.
  • лук - 3 глави кромид
  • масло - 1 с.л.
  • кашкавал - 200 г рендосан
  • течна сметана - 150 мл за готвене
  • пелин - 100 мл
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • куркума - 1 ч.л.
  • салвия - 1 шепа прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете гъбките (на 2 или 4) и ги прехвърлете в купа. Залейте ги с хладка вода и овкусете с малко сол. Оставете ги за 10-на мин.

През това време нарежете 2 глави кромид лук на шайби и ги разделете на кръгчета/пръстенчета.

Отцедете гъбите и ги прехвърлете в тавичка. Поръсете с малко черен пипер и зехтин и ги пъхнете в предварително загрята на 220° фурна за 10-на мин.

Извадете ги, разпределете лука отгоре и върнете във фурната за още 10 мин.

Нарежете карфиола на филийки и го пуснете в тенджера с вряща подсолена вода за 6 мин. Извадете и отцедете.

Нарежете 3-тата глава лук и чушката на дребно и ги задушете в маслото и 2-3 с.л. зехтин. Овкусете със сол, черен пипер и куркума.

Добавете пелина и изчакайте да се изпари.

Прибавете сметаната, разбъркайте и снемете от огъня.

В дълбока тавичка разпределете, първо, сместа със задушения лук, отгоре добавете печените гъбки и кръгчета лук.

Подредете и филийките карфиол и поръсете с 1/2 от салвията (предварително наситнена).

Разпределете кашкавала и накрая поръсете карфиола на фурна с останалата салвия.

Печете ~15 мин карфиола на фурна с гъби, салвия и пелин в предварително загрята на 220° фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Истинско кулинарно творение!
14.01.2021 10:23
1