Киш 4 сирена

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Киш 4 сирена
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
19/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
10
"Мекичък, ароматен и много вкусен киш четири сирена - препоръчваме ви го горещо"

Необходими Продукти

  • Блат
  • брашно - 150 г
  • вода - 35 мл
  • краве масло - 75 г студено
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • Плънка
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 40 г
  • сметана - 100 мл готварска
  • прясно мляко - 400 мл пълномаслено
  • краве масло - 30 г меко
  • гауда - 100 г
  • ементал - 50 г
  • чедър - 50 г
  • синьо сирене - 50 г
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е един изключително ароматен киш, чиято плънка е много нежна и кремообразна.

Хрупкавият блат за основата се приготвя по стандартния начин за направа на маслено тесто:

Брашното, сол, захар и бакпулвер се смесват в купа. Слага се студеното и твърдо масло на парченца и се втрива с пръсти до образуване на трохи.

Сипва се студена водичка и с нея маслените трохи се обединяват в гладко тесто. То не трябва да се меси дълго.

Овалва се на топка и се оставя за 20 минути в хладилник.

Разточва се върху набрашнен плот на тънка кора с диаметър около 2 см по-голям от формата за киша, в която ще се пече, за да може да покрие и стените ѝ.

Блатът се прилепва добре по дъното и стените и се надупчва с вилица.

Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути.

За плънката се смесват млякото, сметаната, маслото, сол и кафена лъжичка бакпулвер по желание (присъства в оригиналната рецепта и целта и е още по-пухкава плънка). В тази течна смес се разбива брашното и съдът се поставя на слаб огън (80 градуса) за 5 минути.

Добавят се яйцата и черният пипер и хубаво се разбива с миксер или в блендера.

Слагат се четирите вида сирена - чедър и ементал настъргани, синьото сирене натрошено, а гаудата аз добавям на малки парченца, които са се виждат в киша, но вие, ако искате, можете и нея да настържете.

Плънката се излива върху леко запечения блат и кишът със сирене се пъха във фурната при същите градуси за още около 15 минути или докато по ръбчетата тестото почервенее, а плънката започне да добива загар и е стегнала.

Вкусният, нежен и ароматен киш 4 сирена се поднася топъл или изстинал и се консумира на същия ден, за да бъде блатът хрупкав, а плънката мека и кремообразна.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: