Начин на приготвяне
Това е един изключително ароматен киш, чиято плънка е много нежна и кремообразна.
Хрупкавият блат за основата се приготвя по стандартния начин за направа на маслено тесто:
Брашното, сол, захар и бакпулвер се смесват в купа. Слага се студеното и твърдо масло на парченца и се втрива с пръсти до образуване на трохи.
Сипва се студена водичка и с нея маслените трохи се обединяват в гладко тесто. То не трябва да се меси дълго.
Овалва се на топка и се оставя за 20 минути в хладилник.
Разточва се върху набрашнен плот на тънка кора с диаметър около 2 см по-голям от формата за киша, в която ще се пече, за да може да покрие и стените ѝ.
Блатът се прилепва добре по дъното и стените и се надупчва с вилица.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути.
За плънката се смесват млякото, сметаната, маслото, сол и кафена лъжичка бакпулвер по желание (присъства в оригиналната рецепта и целта и е още по-пухкава плънка). В тази течна смес се разбива брашното и съдът се поставя на слаб огън (80 градуса) за 5 минути.
Добавят се яйцата и черният пипер и хубаво се разбива с миксер или в блендера.
Слагат се четирите вида сирена - чедър и ементал настъргани, синьото сирене натрошено, а гаудата аз добавям на малки парченца, които са се виждат в киша, но вие, ако искате, можете и нея да настържете.
Плънката се излива върху леко запечения блат и кишът със сирене се пъха във фурната при същите градуси за още около 15 минути или докато по ръбчетата тестото почервенее, а плънката започне да добива загар и е стегнала.
Вкусният, нежен и ароматен киш 4 сирена се поднася топъл или изстинал и се консумира на същия ден, за да бъде блатът хрупкав, а плънката мека и кремообразна.
Добър апетит!