Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Моята питка с кисело мляко

Моята питка с кисело мляко

Златина ЖелязковаЗлатина Желязкова
Помощник Готвач
768116031
Моята питка с кисело мляко
Снимка: Златина Желязкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Разкошна пухкава питка с кисело мляко - ето как да си я приготвите сами"

Необходими Продукти

  • брашно 600 г
  • кисело мляко - 150 г
  • вода - 150 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • краве масло - 50 г
  • олио - 50 мл
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 4 - 5 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В чаша се слага маята заедно със солта, захарта и малко топла вода. Разбърква се с вилица, докато се разтвори маята.

Киселото мляко се смесва с топлата вода и се получава нещо като айран. В отделна чаша се разбъркват и останалите 3 с.л. кисело мляко.

В тава се пресява брашното. Прави се кладенче по средата. Прибавят се маята, олиото и разбитото кисело мляко. Разбъркват се до получаване на каша.

Прибавят се постепенно от разбитото мляко с вода и брашното в тавата. Получава се тесто за питки, което се меси. Ако е лепкаво, се добавя още малко брашно.

Когато тестото е измесено, се оставя в купа, за да втаса и удвои обема си.

Полученото тесто се разточва като елипса и се маже с разтопеното масло. Навива се на руло.

В намазнена тава се навива в кръг цялото руло и се получава нещо като охлювче. Оставя се да втаса.

Преди да се изпече разкошната питка, се маже с разбития жълтък с олио. Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса.

Моята питка с кисело мляко е чудесна - пухкава и мека!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Стана сполучлива и вкусна питка . Благодаря за рецептата!
08.11.2023 14:36
Анонимен
Анонимен
Къде отиват отделените три супени лъжици кисело мляко?
13.01.2022 10:50
1