Начин на приготвяне
В чаша се слага маята заедно със солта, захарта и малко топла вода. Разбърква се с вилица, докато се разтвори маята.
Киселото мляко се смесва с топлата вода и се получава нещо като айран. В отделна чаша се разбъркват и останалите 3 с.л. кисело мляко.
В тава се пресява брашното. Прави се кладенче по средата. Прибавят се маята, олиото и разбитото кисело мляко. Разбъркват се до получаване на каша.
Прибавят се постепенно от разбитото мляко с вода и брашното в тавата. Получава се тесто за питки, което се меси. Ако е лепкаво, се добавя още малко брашно.
Когато тестото е измесено, се оставя в купа, за да втаса и удвои обема си.
Полученото тесто се разточва като елипса и се маже с разтопеното масло. Навива се на руло.
В намазнена тава се навива в кръг цялото руло и се получава нещо като охлювче. Оставя се да втаса.
Преди да се изпече разкошната питка, се маже с разбития жълтък с олио. Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса.
Моята питка с кисело мляко е чудесна - пухкава и мека!
Коментари