Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Тесто от ръжена закваска

Тесто от ръжена закваска

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Тесто от ръжена закваска
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
28/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"За страхотни печива и тестени изделия най-напред си пригответе това тесто от ръжена закваска"

Необходими Продукти

  • ръжен квас - 100 г, домашен
  • брашно - 380 г (бяло или смес от бяло и пълнозърнесто)
  • вода - 200 мл.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л. + за намазняване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-вкусните хлябове и питки стават с домашно отгледан натурален квас.

Той може да се приготви от различни видове брашно, но най-хубави стават хлябовете захванати с ръжена закваска.

За да омесите сполучливо тесто, ви трябва 100 грама от ръжения квас, който предварително сте подхранили и оставили да шупне.

В купа сипете водата, брашното, кваса, захарта и лъжица олио.

Замесете тесто, с което работете поне 10 минути, като си поръсвате още брашно, ако е необходимо, тъй като зависи от вида, който използвате.

На този първи етап може да замесите и с кухненски робот, защото в началото тестото е лепкаво. Внимавайте обаче да не би уредът ви да не е достатъчно мощен за целта, тъй като тестата с квас са по-плътни и тежки и поне при мен робота доста се затруднява, дори и при меко тесто.

След като е станало гладко, покрийте с кърпа или стреч фолио съда и оставете за 30 минути до 1 час.

Прехвърлете на набрашнен плот и месете още 10-15 минути, като си добавяте брашно, но без да прекалявате, за да не стане тестото твърдо. Най-добре е да намазнявате ръцете си с олио, за да не ви лепне и така в един момент ще усетите как тестото е станало пухкаво и еластично.

Оставете да втасва тестото от ръжена закваска, докато удвои обема си. Зависи от силата на кваса, това може да отнеме от 3 до 8 часа.

От тук нататък процедирайте според това какво искате да приготвите - хляб, питки, франзели. След като оформите, отново оставете да удвоят обема си, преди да изпечете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: