Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкави питки с оризова коричка

Пухкави питки с оризова коричка

Imanuel NikolImanuel Nikol
Чирак
4146856
Пухкави питки с оризова коричка
Снимка: Imanuel Nikol
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
130 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
165 мин.
Порции
4
"Много пухкави питки с вкусна оризова коричка - поздрав от холандската кухня"

Необходими Продукти

  • Пухкави питки
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • вода - 50 мл топла
  • мазнина - 30 мл олио +30 г масло
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л
  • суха мая - 7 г
  • брашно - около 650 г (добавете, ако има нужда )
  • За кората
  • оризово брашно - 30 г
  • вода - 4 лъжици
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • суха мая - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд се смесват маята, водата и захарта. Оставят се за около 10 минути докато маята шупне.

Към нея се добавят мляко, олиото и брашното със солта. Омесваме сместа с парченца масло, докато се получи гладко и еластично тесто.

Готовото тесто се поставя в дълбок съд намазан с мазнина, покрива се с фолио и се оставя на стайна температура, докато увеличи обема си два пъти и половина. Аз ползвам дълбока тенджера с капак.

Втасалото тесто се разделя 4 равни части. Всяка част се оформя на топка. Подреждат се в тава, намазана с мазнина, на разстояние една от друга.

Топките се оставят във фурната за повторно втасване, за около час.

Докато питките втасват, приготвяме сместа за кората.

В топлата вода разтваряме захарта, солта и маята. Добавяме оризовото брашно и разбъркваме.

Повторно разбъркваме шупналата кашичка преди да намажем вече втасалите питки.

Слагаме питките в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печем до готовност (около 30-35 мин.).

Пухкавите питки с оризова коричка са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: