Начин на приготвяне
В подходящ съд се смесват маята, водата и захарта. Оставят се за около 10 минути докато маята шупне.
Към нея се добавят мляко, олиото и брашното със солта. Омесваме сместа с парченца масло, докато се получи гладко и еластично тесто.
Готовото тесто се поставя в дълбок съд намазан с мазнина, покрива се с фолио и се оставя на стайна температура, докато увеличи обема си два пъти и половина. Аз ползвам дълбока тенджера с капак.
Втасалото тесто се разделя 4 равни части. Всяка част се оформя на топка. Подреждат се в тава, намазана с мазнина, на разстояние една от друга.
Топките се оставят във фурната за повторно втасване, за около час.
Докато питките втасват, приготвяме сместа за кората.
В топлата вода разтваряме захарта, солта и маята. Добавяме оризовото брашно и разбъркваме.
Повторно разбъркваме шупналата кашичка преди да намажем вече втасалите питки.
Слагаме питките в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печем до готовност (около 30-35 мин.).
Пухкавите питки с оризова коричка са готови.