Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Класически Добруджански Празеник

Класически Добруджански Празеник

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7725
Класически Добруджански Празеник
Снимка: AneliaStefanova
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Една рецепта, която трябва задължително да имате в рецептурника - за Класически Добруджански Празеник"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мая - 1/2 кубче
  • топла вода - 200 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • брашно - 700 г
  • олио - 30 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • праз - 2 бр.
  • краве сирене - 50 г
  • доматен сос - 50 мл
  • олио - 30 мл
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта.

В голяма купа се сипва брашното.

В средата се изсипва киселото мляко, олиото и разтворената мая.

Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса за един час.

През това време се приготвя плънката.

Празът се нарязва на дребно и се задушава в тиган. След като омекне, се прибавя доматеният сос и се натрошава сиренето. Плънката за добруджанския тутманик се овкусява с чубрица и сол.

Тестото се разделя на две равни половини.

Всяка половина се разстила на блат с дебелина около 1 см.

Първият блат се слага в намазана с олио тава и върху него се разпределя плънката.

Покрива се с втория блат и се оставя да втасва, докато удвои обема си.

Пече се празеникът на 180 градуса без вентилатор за около 45 минути.

Добруджанският празеник върви чудесно с чаша зелева чорба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: