Начин на приготвяне
Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта.
В голяма купа се сипва брашното.
В средата се изсипва киселото мляко, олиото и разтворената мая.
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса за един час.
През това време се приготвя плънката.
Празът се нарязва на дребно и се задушава в тиган. След като омекне, се прибавя доматеният сос и се натрошава сиренето. Плънката за добруджанския тутманик се овкусява с чубрица и сол.
Тестото се разделя на две равни половини.
Всяка половина се разстила на блат с дебелина около 1 см.
Първият блат се слага в намазана с олио тава и върху него се разпределя плънката.
Покрива се с втория блат и се оставя да втасва, докато удвои обема си.
Пече се празеникът на 180 градуса без вентилатор за около 45 минути.
Добруджанският празеник върви чудесно с чаша зелева чорба.