Начин на приготвяне
Смесете сухата мая с пресятото брашно, солта и захарта. Разбъркайте хубаво, за да се смесят добре съставките. Налейте чаша топла вода и замесете меко и гладко тесто.
Оформете го на топка и го намазнете (за да не хваща коричка). Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема. Прехвърлете тестото в йенска тенджера - дъното и стените й са покрити с хартия за печене.
Оставете хляба да втаса пак. След като бухне, напръскайте го с малко водичка и сложете капака. Сложете тенджерата в студена фурна, включете на 220 градуса и печете 20 минути.
След това намалете на 180 градуса, а във фурната сложете метална купичка с вода. Печете още 20-тина минути.
Извадете готовия хляб от фурната, напръскайте пак с малко вода и сложете капака. По този начин хлябът се задушава и става много мек и приятен.
Домашният хляб в йена е готов.
Коментари