Начин на приготвяне
Пилето се изчиства и измива. Осолява се и се поставя в средата на тавата, в която ще се пече.
Лукът се реже на полумесеци, моркова - на колелца, пащърнака - на кубчета, сладкия картоф и картофите - на ленти.
Всички нарязани зеленчуци се посоляват. Поливат се със зехтин и се разбъркват. Сипват се в правоъгълна тава около пилето.
Подправките червения пипер, ригана, мащерката, ригана и пресования чесън се смесват.
Сипва се 1-2 с.л зехтин, сол и с тази смес се намазва пилето от двете страни.
Налива се в тавата бялото вино. Покрива се с алуминиево фолио и се пече във фурна 2 часа.
Когато пилето с картофи се изпече, се маха фолиото и се запича само отгоре до златиста коричка диетичното печено пиле с кореноплодни.