Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Моят домашен хляб с хрупкава коричка

Моят домашен хляб с хрупкава коричка

Vesela SHVesela SH
Чирак
51322126
Моят домашен хляб с хрупкава коричка
Снимка: Vesela SH
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
10
"Домашният хляб винаги е по-добра идея от онзи, купен от магазина"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг (1/3 за тестото, останалата част за размесване)
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 1 и 1/2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са на стайна температура. От дадените количества се получава две хлебчета.

В купа сложете 1/3 от брашното, добавете маята, солта, захарта и разбъркайте хубаво, като прекарвате брашното през пръстите си. Така сухите съставки ще се разпределят равномерно.

Добавете зехтина, яйцето и киселото мляко, разбъркайте и започнете за месите, като добавяте по малко брашно.

След като започне да се оформя на тесто, поръсете с брашно работния плот, където ще месите и изсипете тестото от купата.

Започнете да месите, като поръсвате по малко брашно върху плота и тестото. С пръсти подхванете тестото, прегънете отвън навътре и леко с длан го натиснете.

Продължете да месите по същият начин, като прегъвате тестото от всички страни, за да се получи топка, а не руло. Месете, докато тестото за хляб спре да лепне, трябва да стане меко и еластично.

Не прекалявайте с брашното, за да не стане твърдо тесто, слагайте брашно толкова, колкото да не залепва. Преместете тестото в купа поръсена с брашно, завийте купата със стреч фолио. Оставете тестото да втаса на топло докато удвои обема си.

Поръсете ръцете си с брашно и извадете тестото от купата. Поставете го върху набрашнен плот и го разделете на две.

Леко разтегнете половинките тесто с големината на формите, без да ги месите или стискате, прехвърлете ги в предварително намазани със зехтин и поръсени с брашно форми за печене.

Надупчете внимателно тестото с вилица, намажете със зехтин и оставете отново да втаса, докато удвои обема си. Печете този икономичен хляб в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин.

Проверете готовността на изпичане с дървено шишче – ако излиза сухо от тестото, е показател, че домашният хляб е изпечен.

Поставете го на една страна върху тензухена кърпа или домакинска хартия, така парата ще се изпари по-лесно и в средата ще остане пухкав.

Ако искате коричките на хляба да останат хрупкави, не го пръскайте с вода.

Моят домашен хляб с хрупкава коричка е чудесен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: