Начин на приготвяне
Когато приготвяме домашно сирене или кашкавал, при отцеждането им се отделя течност, наречена суроватка. Тя е чудесна за приготвянето на вълшебни на вкус хлябове и питки.
За направата на този бял хляб със суроватка, пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете млечния продукт, захарта и натрошете маята. Разбъркайте, за да се разтворят.
Добавете олиото и солта, отстрани около кладенчето, за да няма директен допир с маята.
Замесете гладко и еластично тесто. То трябва да е меко, пухкаво и приятно.
Оформете кръгло хлебче и го поставете в тава с 20-22 см. диаметър. Поръсете с брашно и направете няколко прореза по повърхността с остър нож.
Оставете хляба да втаса за около час в топло помещение. Желателно е да покриете с кърпа или фолио, но така че да не опира в тестото, а да има пространство.
Изпечете вкусният хляб в загрята на 190 градуса фурна за 35 минути или до златиста коричка.
Охладете върху решетка и нарежете на филийки.