Начин на приготвяне
Започнете, като извадите тестените кори от хладилника, за да станат меки и еластични, така че след това ще лесно да ги навивате.
Ако използвате пресен спанак, не забравяйте да го измиете и почистите. В тенджера оставете водата да заври, посолете леко и добавете спанак за 3-5 минути. След това излейте водата и изцедете добре. Ако използвате замразен спанак, пригответе според инструкциите на опаковката.
Обелете и нарежете на ситно чесън и лук. Извадете артишока от консервата и нарежете на парченца.
В купа смесете шалот, артишок и спанак. Добавете тофуто, лимонов сок - след това разбъркайте и подправете с индийско орехче, сол, черен пипер, кимион и червен пипер. Разбъркайте с кедровите ядки, ако ви харесва. Аз този път пропуснах ядките.
Пригответе си тава за печене и леко намажете с масло (зехтин, масло от рапица и др.).
Прехвърлете един лист върху повърхността. Нанесете върху него 1 супена лъжица масло, след което прехвърлете друг лист директно върху него. Поставете пълнежа върху листа (приблизително 3 супени лъжици пълнеж) и го навийте внимателно, но плътно.
След това прехвърлете средата на тавата. Подредете в кръг или на дълги рула, според формата на тавата ви.
Повторете с останалите кори и пълнеж, докато всичко се изразходва. Не се притеснявайте, ако има малко разкъсване на корите.
Веднага след като приключите, намажете бюрека със зехтин още веднъж, поръсете сусам отгоре и печете във фурната при 180 градуса за 20 минути или докато тестото стане златисто кафяво.
Сервирайте вашият веган бюрек горещ и се насладете!
Веган бюрекът със спанак и копринено тофу е много вкусен.