Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Ребърца»Бавно готвени телешки ребра

Бавно готвени телешки ребра

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бавно готвени телешки ребра
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
185 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"И макар да отнема повече време тази вкусотия с телешки ребра, накрая резултатът напълно си заслужава"

Необходими Продукти

  • телешки ребра - 1 кг
  • олио - 5 с.л.
  • бира - 200 мл
  • мащерка - 2 клонки
  • розмарин - 2 клонки
  • чесън - 1 щипка, на прах
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • червен пипер - 2 щипки
  • бульон - около 400 мл зеленчуков или говежди
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете ребрата и ги нарежете на отделни части. Използвайте качествено телешко или говеждо месо, което да си има и мазнинка и повече месо около кокъла.

Откъснете листенцата на клонките мащерка и розмарин, смесете с черен пипер, чесън на прах, малко сол, половината от бирата и олиото. По желание си прибавете и други подправки които обичате, а ако телешките ребра са от по-малко теле и не са мазни, сложете още олио.

Хубаво натрийте със сместа месото и оставете в хладилник за 1 нощ, покрито със фолио за свежо съхранение.

На другия ден започнете с приготвянето на телешкото, отделяйки си достатъчно време, тъй като ще се пече бавно на слаб огън.

Включете фурната да загрее до 130 градуса, а ребрата запечатайте в тиган на силен огън до златист загар от всички страни.

Сложете в тавичка и залейте с останалата бира - с нея може и да деглазирирате тигана, в който сте запекли ребрата), също и с бульона и маринатата за телешко, която е останала на дъното на съда, в който са отлежали ребрата. Поръсете с червен пипер.

Ако бульонът не е солен, сложете и мъничко сол.

Завийте тавата с пласт кухненска хартия и отгоре пласт алуминиево фолио.

Печете 4 часа или докато месото започне да се отделя от кокъла.

Няма как да се посочи съвършено точно време, тъй като си зависи от дебелината на пласта месо и мазнина около самите ребра, както и от качеството и породата на самото телешко. Затова най-добрият индикатор за готовност е пробата с вилица, или пък да се установи визуално дали месцето се отделя от кокъла.

Когато е готово, махнете покривните пластове от хартия за печене и фолио и увеличете фурната, за да се запече отгоре и придобие коричка.

Сервирайте това разкошно ястие бавно готвени телешки ребра със соса останал на дъното на тавата и по желание си пригответе вкусни картофки или салата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: