Родопски Милинки

Адриан АлександровАдриан Александров
Готвач
1023752754971
Родопски Милинки
Снимка: Анонимен
1 / 5
09/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Родопски Милинки - толкова пухкави, че сякаш не са реални"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 или 700 г
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • вода - 250 мл топла
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • За отгоре
  • сирене - 150 г
  • яйце - 1 бр.
  • вода - 3 с.л.
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме по 3 с.л. от топлото мляко и топлата вода. Към тях прибавяме маята, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме настрани за 5 минути.

Пресяваме останалото брашно в голяма тава. Оформяме в средата кладенче и в него сипваме солта, сместа с маята и олиото. Разбъркваме от средата към края и след това омесваме меко тесто. При нужда се добавяме още брашно. Покриваме го с прозрачно фолио и го оставяме за 1 час да втаса.

След това оформяме тестото на топки по желание - малки или по-големи. Подреждаме ги в голяма тава, като преди това я покриваме с хартия за печене.

Намачкваме сиренето в купичка. Към него добавяме яйцето и разбъркваме. След това сипваме и водата и отново разбъркваме. С тази смес намазваме хубаво всяка топка.

Покриваме пак с фолио и оставяме пухкавите милинки за 30-40 минути, за да се надуят закуските още.

Загряваме фурната на 180°C и печем до златисто около 35 минути.

Намазваме топлите Родопски Милинки с масло и ги оставяме за 5-6 минути, преди да сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: