Начин на приготвяне
Натрошете маята при суроватката, добавете захарта и разбъркайте.
Пресейте брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче, в което сипете течността с маята (без да чакате да шупва) и двата вида мазнина. От маслото заделете малко за намазване на тавата.
Омесете гладко тесто, прехвърлете го на набрашнен плот и си поръсвайте още брашно, докато спре да лепне.
За да бухнат добре и бъдат пухкави и меки милинките, се постарайте да не правите тестото твърдо от прекомерно добавяне на брашно, а търпеливо месете и така ще получите нужната гладкост и еластичност.
Късайте топчета от тестото, малко по-големи от орех, и ги подреждайте в намазнената тава - на малко разстояние или съвсем леко докосващи се.
При мен тавата е квадратна 24/24 см, не по-голяма, за да бухват нагоре милинките, а не да се разливат у стават плоски. При кръгла тава диаметърът да не е повече от 28-30 см.
Полейте топчетата с първа заливка от 100 мл вода с натрошено в нея сирене. С кухненска четка разнесете равномерно сместа. Хубаво е да се ползва по-меко и мазно сиренце, в моя случай е домашно овче сирене.
Покрийте тавата с чиста кърпа или фолио, но така че да не докосва милинките и те да имат пространство да бухват на воля.
Оставете в топло помещение за около час, за да се навдигнат - бързо ще втасат и станат невероятно пухкави, ако сложите тавата върху включен радиатор или в леко загрята на 50°C фурна.
За втората заливка загрейте олиото и маслото, намалете огъня и сипете брашното. Разбъркайте за кратко и оставете настрана, за да поизстине леко.
През това време си загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете обилно със заливката с помощта на кухненска четка. Във улейчетата между милинките трябва да има малки локвички от мазнината. Тук трябва да забравим за диетите, но какво да се прави :)
Печете 30 минути бухналите милинки или до златист загар.
Поднесете топли бухнали милинки за закуска.
Добър апетит!