Бухнали Милинки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Бухнали Милинки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
11/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
15
"За закуска, обяд или вечеря - милинките са подходящи за всяко едно хранене"

Необходими Продукти

  • брашно - 530 г + за доизмесване
  • мая - 15 г жива
  • суроватка - 300 мл (или прясно мляко)
  • олио - 40 мл
  • краве масло - 10 г
  • захар - 5 г
  • сол - 5 - 8 г
  • сирене - 125 г или на вкус
  • вода - 100 мл. за омекотяване на сиренето
  • Заливка
  • олио - 60 мл
  • краве масло - 40 г
  • брашно - 1 с.л. с малък връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята при суроватката, добавете захарта и разбъркайте.

Пресейте брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче, в което сипете течността с маята (без да чакате да шупва) и двата вида мазнина. От маслото заделете малко за намазване на тавата.

Омесете гладко тесто, прехвърлете го на набрашнен плот и си поръсвайте още брашно, докато спре да лепне.

За да бухнат добре и бъдат пухкави и меки милинките, се постарайте да не правите тестото твърдо от прекомерно добавяне на брашно, а търпеливо месете и така ще получите нужната гладкост и еластичност.

Късайте топчета от тестото, малко по-големи от орех, и ги подреждайте в намазнената тава - на малко разстояние или съвсем леко докосващи се.

При мен тавата е квадратна 24/24 см, не по-голяма, за да бухват нагоре милинките, а не да се разливат у стават плоски. При кръгла тава диаметърът да не е повече от 28-30 см.

Полейте топчетата с първа заливка от 100 мл вода с натрошено в нея сирене. С кухненска четка разнесете равномерно сместа. Хубаво е да се ползва по-меко и мазно сиренце, в моя случай е домашно овче сирене.

Покрийте тавата с чиста кърпа или фолио, но така че да не докосва милинките и те да имат пространство да бухват на воля.

Оставете в топло помещение за около час, за да се навдигнат - бързо ще втасат и станат невероятно пухкави, ако сложите тавата върху включен радиатор или в леко загрята на 50°C фурна.

За втората заливка загрейте олиото и маслото, намалете огъня и сипете брашното. Разбъркайте за кратко и оставете настрана, за да поизстине леко.

През това време си загрейте фурната до 180 градуса.

Намажете обилно със заливката с помощта на кухненска четка. Във улейчетата между милинките трябва да има малки локвички от мазнината. Тук трябва да забравим за диетите, но какво да се прави :)

Печете 30 минути бухналите милинки или до златист загар.

Поднесете топли бухнали милинки за закуска.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: