Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Босилеков хляб

Босилеков хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Босилеков хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
01/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Ароматът на хляб моментално те кара да огладнееш, особено ако е босилеков"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г с високо съдържание на глутен
  • босилек - 30 г пресни листа
  • олио - 30 г
  • мая - 15 г жива
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйце - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете млякото до телесна температура 37 градуса. Сложете при него листата пресен босилек и пасирайте.

Натрошете маята при босилековото мляко, сипете и захарта и разбъркайте. Оставете сместа да шупне.

Пресейте брашното в купа, направете в средата кладенче и в него чукнете яйцето, налейте олиото и шупнала мая.

Замесете гладко, меко и приятно тесто със зелен цвят. Оформете го на продълговато хлебче и сложете във правоъгълна форма за кейк, предварително намаслена и набрашнена.

Поръсете с малко брашно отгоре и покрийте с фолио или голям капак на кутия за торти, за да не залепва тестото, когато се навдигне. Оставете да втаса за около 50 минути или докато бухне и удвои обема си.

Печете босилековия хляб на 180°C в предварително загрята фурна 25-30 минути.

Готовия хляб оставете 5 минути във формата и после извадете и поставете върху решетка, за да изстине.

Хапвайте на сандвичи, препичайте си филийки от него и го комбинирайте с любими разядки или просто поръсен със зехтин за закуска.

Ароматен, неустоим и вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Изглежда много вкусен....
02.04.2021 10:05
1