Начин на приготвяне
Първо започнете с приготвянето на блата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, щипка сол и захар.
Добавете нарязаното на парченца масло и с помощта на пръсти го втрийте, за да се получат трохи. Налейте студената вода и разбъркайте до получаване на хубаво маслено тесто.
Набрашнете кухненския плот и разточете тестото до получаване на тънък блат. Имайте предвид, че се получава много нежен блат, така че може да го разточите върху пласт хартия за печене, след което с нея внимателно да го обърнете върху форма за киш, която е с диаметър 27 см.
С пръсти притиснете блата по дъното и стените, за да прилепне добре тестото. Намажете го с малко вода и сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути.
Извадете готовия блат, но без да гасите фурната.
Докато блатът се пече, пригответе плънката за киша.
Почистете и измийте зелениите (зелен лук, спанак, лапад, манголд и листа от целина), наситнете ги и ги задушете за кратко в разтопеното масло.
В тенджерка на котлона сипете мялкото и сметаната, разбийте в тях 40 грама брашно, черния пипер, бакпулвера и солта. Бъркайте на тих огън за около 5 минути.
Добавете задушените зелении и лук. Разбъркайте и свалете сместа от котлона, като се охлади леко добавете разбитите яйца.
Сипете плънката върху киша. Поръсете с натрошеното сирене рикота и настъргания кашкавал. Върнете във фурната и печете още около 15 минути.
Неустоимият киш със спанак, лапад и сметана е готов.