Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Неустоим киш със спанак, лапад и сметана

Неустоим киш със спанак, лапад и сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Неустоим киш със спанак, лапад и сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
32 мин.
Общо
47 мин.
Порции
8
"Едва ли някой ще пропусне вечерята щом разбере за този спаначен киш на трапезата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 35 мл студена
  • масло - 65 грама студено
  • брашно - 155 грама
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • Плънка
  • готварска сметана - 300 грама
  • яйца - 4 броя
  • прясно мляко - 200 мл
  • зеленчуци - 120 грама (манголд, спанак, лапад и листа от целина)
  • зелен лук - 1 стрък
  • масло - 30 грама
  • брашно - 40 грама
  • сол - 1 ч.л. равна (или на вкус)
  • кашкавал - 100 грама настърган
  • рикота - 40 грама
  • черен пипер - 2 щипки
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започнете с приготвянето на блата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, щипка сол и захар.

Добавете нарязаното на парченца масло и с помощта на пръсти го втрийте, за да се получат трохи. Налейте студената вода и разбъркайте до получаване на хубаво маслено тесто.

Набрашнете кухненския плот и разточете тестото до получаване на тънък блат. Имайте предвид, че се получава много нежен блат, така че може да го разточите върху пласт хартия за печене, след което с нея внимателно да го обърнете върху форма за киш, която е с диаметър 27 см.

С пръсти притиснете блата по дъното и стените, за да прилепне добре тестото. Намажете го с малко вода и сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути.

Извадете готовия блат, но без да гасите фурната.

Докато блатът се пече, пригответе плънката за киша.

Почистете и измийте зелениите (зелен лук, спанак, лапад, манголд и листа от целина), наситнете ги и ги задушете за кратко в разтопеното масло.

В тенджерка на котлона сипете мялкото и сметаната, разбийте в тях 40 грама брашно, черния пипер, бакпулвера и солта. Бъркайте на тих огън за около 5 минути.

Добавете задушените зелении и лук. Разбъркайте и свалете сместа от котлона, като се охлади леко добавете разбитите яйца.

Сипете плънката върху киша. Поръсете с натрошеното сирене рикота и настъргания кашкавал. Върнете във фурната и печете още около 15 минути.

Неустоимият киш със спанак, лапад и сметана е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: