Козунак на конци с лимонов аромат

01/05/2021
"Каквито и козунаци да ни предлагате, не е ли домашно приготвен, не ни го хвалете изобщо"
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо383
  • Преглеждания за месеца378
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са топли или на стайна температура.

В половината от прясното мляко разбивам маята със 1 супена лъжичка захар (от общото количество) и 2 супени лъжици брашно (ползвах за баници). Като шупне разбивам пак и така трябва да шупне 3 пъти.

През това време разбивам останалото мляко със захарта и прибавям яйцата (предварително разбити с бъркалка).

Когато маята шупне 3-ти път, прибавям яйчената смес и останалите продукти, но без брашното. Ако има и ром, ще е по-хубаво. Прибавяме брашното постепенно до получаване на меко и нелепкаво тесто.

Оставям да втасва до утрояване на размера.

След втасването измесвам с маслото. Меси се енергично и силно с разтягане до получаване на гладко, меко и образуващо мехури тесто. Колкото повече, толкова по-добре. Аз го месих повече от 1 час. Оставям отново да втасва до утрояване на размера.

Разделям готовото тесто на топки (късам, не режа).

Правя си фитилчета, разточвам и слагам от плънката. Оформям на плитки и оставям да втаса. След втасване мажа с разбит жълтък (отделих си един от яйцата) и малко прясно мляко.

Поръсвам със захар и ядки по желание. Пека на 160-170 градуса около 30-40 минути. Ако Ви се струва, че козунакът може да изгори отгоре, покрийте с алуминиево фолио.

Козунакът на конци с лимонов аромат е готов.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар