Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак Луна

Козунак Луна

НикиНики
Гуру
8016k3k4k4
Козунак Луна
Снимка: Ники
2 / 7
07/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 1.200 кг
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 щипка
  • мас - 100 г
  • краве масло - 100 г
  • лимони - 1 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите трябва да са със стайна температура. Маята слагаме в купичка с малко топло мляко една лъжица брашно и захар да се активира.

Разбиваме захарта с яйцата с телена бъркалка, добавяме останалото мляко и настърганата кора лимон. Маста разтапяме, брашното пресяваме.

Омесваме си меко козуначено тесто от продуктите. Тестото намазняваме и оставяме да втаса. Разделяме тестото на равни топки, сплитаме ги и ги подвиваме под формата на луна.

Поставяме ефектния козунак в тава с хартия за печене и оставяме да втасат.

Разбиваме жълтъците с млякото и намазваме козунаците, поръсваме със сусам или маково семе.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.

Поднасяме козунака луна със сладко

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: