Начин на приготвяне
Водата се затопля заедно с меда до 37 градуса и в нея се разтваря маята. Разбърква се хубаво и се оставя да шупне.
Брашното се пресява, смесва се със солта и в средата се прави кладенче, в което се сипва маста и шупналата мая.
Омесва се гладко, меко и еластично тесто, като се добавя по малко брашно, докато спре да лепне.
Внимава се да не стане тестото твърдо от прекомерно количество брашно, защото по-хубав хляб се получава от по-силно хидратирано тесто, макар и да е по-трудно и дълго за измесване.
Прибира се в купата, завива се и се оставя да втаса 30-40 минути на топло.
Оформя се кръгъл хляб и се слага в кръгла тавичка - набрашнена или покрита с хартия за печене (23.5 см. диаметър, тъй като ако е по-широка, мекото тесто ще се разлее и хлябът ще стане по-плосък.)
Втасва още веднъж за около час или докато утрои обема си.
Ретро хлябът се пече на фурна (190°C) или пещ, докато образува хрупкава златиста коричка, по която при почукване се чува звук на кухо. Приблизителното време за изпичане е 30-35 минути.
Готовият хляб с мед се оставя да изстине върху решетка.
За да се запази хрупкава коричката през летните месеци, са завивали хляба с кърпа, но не плътно, за да не се задушава, и са го оставяли за 2-3 часа на слънце.
Пробвах това и наистина коричката на кръглия ретро хляб с мед става уникална и остава така хрупкава до следващия ден.