Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Моя перфектен усукан тутманик

Моя перфектен усукан тутманик

Моя перфектен усукан тутманик
Снимка: Петя Страхилова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Колкото и да търсите, по-хубава закуска от един домашен тутманик няма да намерите никога"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мая - 1/2 кубче
  • топла вода - 100 мл
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - Около 600 г
  • За плънката
  • сирене - 300 или 400 г
  • краве масло - 50 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивам маята със прясното мляко, 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно и оставям да шупне.

След активирането на маята и с останалите продукти за тестото, замесвам леко, нелепнещо тесто. Оставям го да отпочине за 15 минути.

Разделям на 4 топки. Разточвам една топка, мажа с масло, поръсвам със сирене и отделям настрани.

Разточвам втората кора за домашния тутманик и я слагам върху първата. Мажа с масло и поръсвам със сирене.

Същата процедура правим и с третата кора за нашия усукан тутманик. Разточваме четвъртата топка и я слагаме най-отгоре на другите.

Разточвам още малко всички кори и разрязвам получилата се кора на 6 ленти. Усуквам ги и ги редя е тавата. Оставяме да втаса до удвояване на обема.

След втасването мажа със 1 жълтък, разбит със малко прясно, и пека на 190 °C около 45 минути, като след 15-тата минута го покрих с алуминиево фолио да не прегори отгоре.

След опичането намазах перфектния усукан тутманик с олио и покрих с кърпа.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: