Начин на приготвяне
Предварително надупчваме патладжана и го оставяме за няколко часа в подсолена вода.
Подсушаваме и нарязваме на шайби, като не махаме кората.
Запичаме на грил тиган или във фурна.
Овкусяваме с малко зехтин, сол, черен пипер и оставяме настрани.
По желание може да добавите и чесън.
За тази рецепта използвах предварително сварено месо от телешки джолан. Може да замените с пилешко или свинско.
Свареното месото накъсвам на сравнително едри парчета. Запържвам в малко мазнина, като заедно с месото добавям в тигана червен пипер и кимион, за да отворят ароматите си. Овкусявам със сол и черен пипер.
Приготвяме соса, като към разбитото кисело мляко добавяме лимонов сок, сусамов тахан, сол и черен пипер.
Поднасяме, като върху канапе от шайбите патладжан поставяме половината месо, а отгоре заливаме обилно със сос.
Поръсваме месото с патладжан с малко нарязан магданоз за свежест.
Приятен апетит с това телешко по ориенталски!