Начин на приготвяне
Започнете приготвянето на този арменски хляб със стопляне на 125 мл от вода и разтварянето на маята вътре заедно с 2 с.л. брашно и захарта. Разбъркайте, покрийте с фолио и оставете настрани.
В купа пресейте брашното, добавете солта към него и направете дупка в средата. Сипете там маята и останалата вода. Замесете гладко хлебно тесто.
Прехвърлете го в намазнена купа и завийте със стреч фолио. Оставете за 60 мин. да втаса на топло.
Разстелете лист хартия за печене и сложете тестото за плоския хляб. Изтегляйте го от средата към края, притискайки с ръце. Така ще придобие овална форма.
Ще ви е по-лесно да оформите този пухкав хляб като намазнявате ръцете си в смес от олио, белтък, сол и малко вода.
Притиснете два пръста на вътре краищата, да нарисувате кръг, а после вътре в него направете линии. Оставете за 20 минути.
Печете традиционния плосък арменски хляб за половин час на 200 градуса във фурна, в която има купичка с вода.