Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено овче месо по гръцки

Печено овче месо по гръцки

Marto_86Marto_86
Новак
281094
Печено овче месо по гръцки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Готвене
240 мин.
Общо
240 мин.
Порции
7
"За да се получи овчето месо наистина вкусно, трябва да бъде приготвено точно по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • овче месо - 3 кг (козе или овче)
  • газирана вода - 1 литър
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • захар - 3 с.л.
  • водка - 100 мл (може да се замени с друг концентриран алкохол)
  • джоджен - 1 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • мащерка - 1 с.л.
  • олио - 60 мл
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една рецепта, научена от мен, докато работех като готвач в Гърция.

След като сте измили овчето месо (може и с козе), нарязвате на едри парчета или оставяте цяло. Поливате го с газираната вода, добавяте последователно захарта, лимонтозуто и водката, бъркайте и втривайте в месото.

Престоява така поне 12 ч. в хладилник, като е желателно да го обърнете веднъж. Когато го извадите го оставяте да се отцеди 15 мин. от течността, без да миете.

Правите каша от олио, сол, джоджен, червен пипер и мащерка в описаните пропорции.

С ножа правите прорези от по 1-2 см и втривате от кашата, като се стараете да влезе и в прорезите, оставяте да поеме 1-2 часа от кашата и слагате в тава, като на дъното трябва да налеете 2 пръста вода. Покривате плътно с два пласта фолио и печете на 170 градуса 4 часа.

Когато минат първите два часа погледнете и при необходимост долейте още вода (винаги е необходимо). 5 мин. преди да изключите фурната махнете фолиото да се запече леко, като после пак го сложите, за да не изсъхне месото докато изстива.

Месото, предлагано за шилешко по месарските магазини, почти винаги е от доста по-възрастни животни, не е от шиле, но въпреки това има много добри вкусови качества.

Печеното овче месо по гръцки е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: