Начин на приготвяне
Една рецепта, научена от мен, докато работех като готвач в Гърция.
След като сте измили овчето месо (може и с козе), нарязвате на едри парчета или оставяте цяло. Поливате го с газираната вода, добавяте последователно захарта, лимонтозуто и водката, бъркайте и втривайте в месото.
Престоява така поне 12 ч. в хладилник, като е желателно да го обърнете веднъж. Когато го извадите го оставяте да се отцеди 15 мин. от течността, без да миете.
Правите каша от олио, сол, джоджен, червен пипер и мащерка в описаните пропорции.
С ножа правите прорези от по 1-2 см и втривате от кашата, като се стараете да влезе и в прорезите, оставяте да поеме 1-2 часа от кашата и слагате в тава, като на дъното трябва да налеете 2 пръста вода. Покривате плътно с два пласта фолио и печете на 170 градуса 4 часа.
Когато минат първите два часа погледнете и при необходимост долейте още вода (винаги е необходимо). 5 мин. преди да изключите фурната махнете фолиото да се запече леко, като после пак го сложите, за да не изсъхне месото докато изстива.
Месото, предлагано за шилешко по месарските магазини, почти винаги е от доста по-възрастни животни, не е от шиле, но въпреки това има много добри вкусови качества.
Печеното овче месо по гръцки е готово.