Начин на приготвяне
Маята и захарта се разбъркват при 280-те милилитра айрян. Към тях се сипва брашното със солта и олиото.
Замесва се гладко и еластично тесто, като се поръсва брашно при необходимост.
От тестото се овалват топчета, малко по-големи от орех, и се подреждат на малко разстояние едно от друго в намазнена или покрита с хартия за печене тава (27-8 см диаметър).
Тавата се покрива с кърпа и се оставя за 20 минути или докато пролуките между топчетата се изпълнят.
Тогава се заливат с първата заливка от айрян и натрошено в него сирене и се оставят да бухнат добре още около час.
Фурната се включва да загрее на 180 °C, на котлона се разтапя свинската мас при 3-4 лъжици олио. С мазнината може да се варира според вкуса - за по-сочни и мазни милинки повече, а за по-сухи по-малко.
При завиращата на котлона мазнина се сипва брашното и се бърка, докато леко започне да порозовява, без да загаря.
С тази смес се намазват бухналите милинки, като това става внимателно със силиконова четка и без натиск, за да не спадат.
Милинките с айрян се пекат до златист загар и апетитна коричка - около 30 минути.
Хапват се още топли или изстинали - сочни и вкусни.
Добър апетит!