Начин на приготвяне
Измийте карфиола за запеканката и го разделете на малки парчета. Изсипете солта в тенджерата, посолете и оставете да заври. Сложете карфиола във водата и го варете няколко минути, след което го прецедете.
Смажете тавата с малко масло. Подредете карфиола на дъното на тавата и го поръсете с малко сол и черен пипер, след което поставете във фурна, предварително загрята до 200 градуса, за да се пече за около 10 минути.
Разбийте яйцата със заквасената сметана и мляко. Подправете сместа малко със сол и подправки, след което я изсипете върху карфиола.
Върнете карфиола да се пече още десет минути във фурна, предварително загрята до 220 градуса.
Поръсете готовия карфиол с настъргано сирене трапист и запеканката е готова за сервиране.
Насладете се на печен карфиол в сос на фурна!