Начин на приготвяне
Сварете картофите и след това яйцата. Оставете ги да изстинат.
Обелете и настържете на едро ренде картофите, а яйцата разделете на жълтъци и белтъци и също настържете поотделно.
Отмерете 350 грама от картофите и към тях сложете праза, много ситно накълцан. Овкусете с две лъжици олио, оцет и сол и разбъркайте.
Останалите настъргани картофи овкусете само с черен пипер, сол и олио.
Намазнете голям плосък поднос или чиния и поставете ринг с диаметър 20 см (може и обръч от тава с откопчаващо се дъно със същите размери).
Разпределете на равномерен пласт от по-голямото количество картофи и заравнете с притискане. Това е първия блат за нашата солена торта.
Пуснете да се смелят сиренето с крема сиренето и майонезата, а ако искате просто ги намачкайте докато станат на еднородна, кремообразна смес.
С нея намажете пласт върху картофения блат, но заделете малко и за последващо ползване.
Върху крема от сирена и майонеза подредете на два пласта тънките слайсове шунка, заделяйки един за украса на картофената торта.
Идва ред и на втория картофен блат - сложете картофите с праз и ги разпределете равномерно върху шунката.
Намажете с останалия крем и поръсете цялата повърхност на тортата с настърган белтък, леко осолен.
Отстрани и в центъра поръсете с жълтъка и украсете с розички от шунка, оформени по ваше въображение.
С това тази така лесна и вкусна солена торта е напълно готова.
Може да си я охладите преди сервиране, или да я нарежете на момента.
Картофена торта с шунка и сирене е радост за очите и небцето, добър апетит!
Коментари