Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Зелено ризото със спанак и прошуто

Зелено ризото със спанак и прошуто

Gordana DanilovGordana Danilov
Готвач
14339598
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Зелено ризото със спанак и прошуто
Снимка: Gordana Danilov
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"И вкусно и красиво - да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • спанак - 150 г, пресен
  • магданоз - 1/4 връзка листа
  • пилешки бульон - 1 л
  • пилешки бульон - 2 бр. кубче
  • прошуто - 6 листа, може да се замени и с пушена сланина
  • масло - 50 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • праз - 1 стрък (бялата част)
  • мащерка - 1 клонка
  • чесън - 1 голяма скилидка
  • ориз арборио - 200 г
  • пармезан - 40 г, настърган
  • лимон - 1/2 бр.
  • индийско орехче - по желание
  • бяло вино
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте спанака, магданоза и праз лука.

Разтворете кубчетата бульон в гореща вода.

В получения бульон бланширайте спанака и магданоза за 30 секунди, извадете ги с решетъчна лъжица и прехвърлете в ледена вода.

Процедете добре, пасирайте ги с лъжица зехтин и лъжица бульон и оставете настрани.

Тенджерата с бульона дръжте на топъл котлон.

В тиган запържете прошутото без мазнина. Прехвърлете на кухненска хартия и оставете настрана.

Когато се охлади, нарежете на ситно.

Нарежете праз лука на ситно, намачкайте чесъна.

В тигана с остатъчната мазнина от прошутото, разтопете половината масло, прибавете супена лъжица зехтин и когато загрее, запържете празлука, прибавете мащерката, чесъна и ориза Арборио.

Пържете с постоянно бъркане, докато оризовите зрънца не сменят цвета си, тогава долейте виното и изчакайте да се изпари алкохолът.

Следващите 30 минути с постоянно бъркане доливайте малко по малко бульона, докато оризът попие течността, след това доливайте още.

Накрая прибавете пюрето от спанак и магданоз и разбъркайте добре вкусното ризото.

Когато оризът е вече сготвен, свалете от огъня, прибавете пармезана и останалото масло, разбъркайте добре и веднага сервирайте посипано с прошуто и листчета пармезан.

Да ви е вкусно с това зелено ризото със спанак и прошуто

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: