Начин на приготвяне
Започнете с тестото, пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него налейте топлата вода и олиото, замесете меко тесто. Покрийте тестото и оставете да втасва за 1 час.
През това време си пригответе плънката, нарежете месото на тънки ивици или малки кубчета. Нарежете чушките на ивици а лука на полумесеци.
Нагрейте олиото и прибавете месото, запържете за кратко и поръсете с черен пипер на вкус и прибавете уни соса. Задушете, докато остане на мазнина и промени цвета си до златисто.
Прибавете нарязаните зеленчуци и пържите отново до мазнина, в края на готвенето поръсете с ригана. Оставете запърженото месо със зеленчуци да се охлади.
Върху набрашнен плот, обърнете втасалото тесто и с ръце разтеглете на кора по-голяма от дъното на тавата (тавата е с диаметър 30 см).
Покрийте дъното на тавата с хартия за печене и поставете внимателно кората отгоре, като краищата и трябва да висят. Разпределете плънката върху кората, която покрива само дъното. Висящите краища приберете и свийте отгоре, като в средата остане дупка.
Разбийте яйцето и намажете калпака отгоре. В останалото яйце прибавете нарязания на малки кубчета кашкавал и попълнете със сместа, дупката на калпака.
Поръсете хайдушкия калпак с червен пипер и риган. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 °C фурна и печете до готовност на тестото до златисто кафяв цвят.
Изпечения хайдушки калпак намажете с малко масло и покрийте за 10 минути преди сервиране.
Уникално вкусен хайдушки калпак!