Начин на приготвяне
В дълбок съд смесваме брашното със сухата мая, леко затопленото прясно мляко, олиото, захарта и солта. Омесваме едно меко тесто.
Връщаме в купата и покриваме с кърпа или фолио. Оставяме да втасва на топло за 30 мин.
Нарязваме си през това време свинското месо на малки кубчета. Запържваме го на силна температура в тиган с малко мазнина, за няколко минути.
Овкусяваме със сол и черен пипер и заливаме с топлата вода. Ще трябва да изчакаме да изври водата. Нарязваме си сега на ситно пушения бекон. Също така си нарязваме лука на тънки полумесечета. След като водата при месото е извряла, го премахваме от тигана и в същата мазнина запържваме бекона.
Нарязваме си и чушката на малки линийки. Прибавяме лука и чушката в към бекона. Нарязваме си гъбите на тънки шайбички и ги запържваме в малко мазнина. Осоляваме ги също с малко сол и черен пипер.
Взимаме втасалото тесто и го разделяме на 4 равни части. Едната част разточваме като блат за пица.
Намазняваме си тавичка с диаметър 26 см и поставяме разточената кора. От другите три части си разточваме 3 тънки масура. Поставяме ги един до друг успоредно и ги сплитаме един в друг.
Поставяме плитката по краищата на тавичката. Покриваме с кърпа и оставяме за нови 30 мин да втасва.
След като е втасало тестото, посредата започваме да редуваме плънка: лука с бекона и чушката, гъбките и след това месото.
Печем хайдушкия калпак в предварително загрята фурна на 200°C за 20 мин. След това изкарваме и поръсваме с настъргания кашкавал.
Връщаме пълнената пита във фурната, за да се разтопи кашкавалът.
Да ви е сладко с моята рецепта за Хайдушки калпак (Традиционна пълнена пита).
Коментари