Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Хайдушки калпак (Традиционна пълнена пита)

Хайдушки калпак (Традиционна пълнена пита)

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Хайдушки калпак (Традиционна пълнена пита)
Снимка: Иван Паунов
1 / 2с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Разкошен Хайдушки калпак, с който да изумите всички на трапезата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 200 г
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - 15 мл
  • сол - 5 г
  • захар - 3 г
  • За плънката
  • свинско месо - 300 г
  • олио - 10 мл за запържване
  • олио - 5 мл или 10 г
  • масло - за намазняване на тавичката
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер
  • вода - 150 мл
  • бекон - 100 г пушен
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр.
  • гъби - 200 г пресни
  • кашкавал - 90 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд смесваме брашното със сухата мая, леко затопленото прясно мляко, олиото, захарта и солта. Омесваме едно меко тесто.

Връщаме в купата и покриваме с кърпа или фолио. Оставяме да втасва на топло за 30 мин.

Нарязваме си през това време свинското месо на малки кубчета. Запържваме го на силна температура в тиган с малко мазнина, за няколко минути.

Овкусяваме със сол и черен пипер и заливаме с топлата вода. Ще трябва да изчакаме да изври водата. Нарязваме си сега на ситно пушения бекон. Също така си нарязваме лука на тънки полумесечета. След като водата при месото е извряла, го премахваме от тигана и в същата мазнина запържваме бекона.

Нарязваме си и чушката на малки линийки. Прибавяме лука и чушката в към бекона. Нарязваме си гъбите на тънки шайбички и ги запържваме в малко мазнина. Осоляваме ги също с малко сол и черен пипер.

Взимаме втасалото тесто и го разделяме на 4 равни части. Едната част разточваме като блат за пица.

Намазняваме си тавичка с диаметър 26 см и поставяме разточената кора. От другите три части си разточваме 3 тънки масура. Поставяме ги един до друг успоредно и ги сплитаме един в друг.

Поставяме плитката по краищата на тавичката. Покриваме с кърпа и оставяме за нови 30 мин да втасва.

След като е втасало тестото, посредата започваме да редуваме плънка: лука с бекона и чушката, гъбките и след това месото.

Печем хайдушкия калпак в предварително загрята фурна на 200°C за 20 мин. След това изкарваме и поръсваме с настъргания кашкавал.

Връщаме пълнената пита във фурната, за да се разтопи кашкавалът.

Да ви е сладко с моята рецепта за Хайдушки калпак (Традиционна пълнена пита).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Перфектно изпълнение!
06.04.2022 09:54