Начин на приготвяне
В купа се затопля прясното мляко, в него се добавят маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят, докато се активира маята - около 20 минути.
В друга голяма купа се разбиват яйцата, киселото мляко, солта, олиото и когато се активира маята, добавя се и тя.
Прибавя се постепенно предварително, пресятото брашно. Омесва се меко, еластично и нелепнещо тесто.
Тестото се оформя по тавата, в която ще го приготвяме хайдушкия калпак.
Разточва се кора с диаметър 30 см поставя се в намазнена тава.
От останалото тесто се оформя борд, за да задържи плънката.Оставя се тестото да втаса, преди да се сложи готовата плънка.
Плънката се приготвя по следния начин:
В тенджера се сипва олиото, нарязаният на ситно праз лук и нарязаните на кубчета моркови. Задушават се за няколко минути, прибавям предварително отпененото месо, запържва се за няколко минутки, добавят се гъбите и беконът, подправя се с изброените подправки, долива се топла вода, за да уврат продуктите.
Когато тестото е готово, се сипва охладената плънка, намазва се бордът от тестото с яйце. Пече се пълнената питка на 180 °C около 15-20 минути, изважда се и се поръсва настърган кашкавал.
Връща се във фурната да се запече кашкавалът.