Начин на приготвяне
Заливаме кубчето мая с 300 мл топла водичка и прибавяме захар. Оставяме да престои десетина минути.
В голям съд сипваме брашното и оформяме дупка в средата т. нар. кладенче.
В кладенчето слагаме 4 лъжици олио, оцета, солта, 1 яйце и един жълтък.
Сипваме маята плюс още 200 мл топла вода.
Започваме да бъркаме с лъжица, докато се получи тесто. Доомесваме тестото с ръце и оставяме да престои на стайна температура, докато удвои обема си.
За плънката нарязваме на полумесеци праза и задушаваме в олио, докато омекне.
Към задушения праз натрошаваме сиренето, прибавяме шарената сол и червения пипер.
Оставяме готовата плънка настрана.
Втасалото тесто премесваме за втори път, като ако лепне леко, го набрашняваме.
Разделяме омесеното тесто на 4 равни топки.
С точилка разточваме всяка топка тесто на кора с дебелина около 5 мм.
Всяка кора мажем с обилно количество олио и върху нея разпределяме 1/3 от плънката.
Покриваме с втора кора и повтаряме процедурата.
Най-отгоре поставяме четвъртата кора и мажем с олио.
Разточваме с точилка всички кори, за да получим голям кръг с дебелина около 1.5 см.
Режем на кръга на 4 и след това всяка четвъртина на още 4.
Получаваме 16 триъгълни парчета.
Навиваме всеки триъгълник на кифличка, като започваме от широката част към върха.
Кифличките подреждаме в добре намаслена тава.
Мажем домашната питка с разбит белтък, към който сме добавили 1 с.л. олио.
Оставяме питката да престои, докато отново удвои обема си.
Печем красивата погача на 180 °C без вентилатор около 40 минути.
След като се изпече, празнична празена питка покриваме с чиста кърпа, за да бъде мекичка.