Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и прибавете бакпулвера, содата, солта и захарта, разбъркайте и оформете кладенче.
В него сипете газираната вода, олиото и оцета, замесете средно меко тесто. Оформете тестото на топка и намажете с олио.
Поставете го в средата на тенджера, дъното на която е покрито с хартия за печене, покрийте тестото със стреч фолио и поставете капака, приберете тенджерата в хладилник за не по-малко от 1 час.
След уреченото време нагрейте фурната на 220 °C.
Извадете тенджерата от хладилника, направете два разреза на кръст върху содената питка и поръсете леко с брашно с помощта на ситото.
Поставете тенджерата, покрита с капака на дъното на фурната (без скарата).
Печете така за 5 минути, премахнете капака на тенджерата и печете за още 25 минути до златист загар отгоре.
Пухкава и вкусна постна содена питка, изпечена в тенджера!