Начин на приготвяне
Омесете тестото в планетарен миксер и оставете да почине, покрито с фолио, за поне 30 минути в хладилник. Можете и на ръка да месите тестото.
Сложете брашното върху дъска за сладкиши и добавете захарта, щипка сол, цялото яйце, студеното масло на малки парченца и половин пакетче мая до получаване на хомогенно тесто.
Увийте го в стреч фолио и го оставете да престои в хладилник за 30/40 минути.
През това време пригответе крема и го оставете да почине. Така приготвено тестото има вкус на козунак и е разкошно, без да бухва!
След като късото тесто почине, разточете го. Поръсете повърхността с брашно и разточете прясното тесто. Изрежете дискове и наредете намазаните с масло форми.
Направете дупки с вилица и печете в предварително загрята фурна. Другият вариант да ги напълните със зрял боб и да ги изпечете кошничките във фурна на 180 за 15 минути.
Пригответе крема. Сложете млякото да заври с извлечените от шушулката семена от една шушулка ванилия. Междувременно разбийте жълтъците със захарта в планетарен миксер или ръчен до получаване на пяна, след което добавете брашното при непрекъснато бъркане. Сместа се залива с врящото мляко и се разбърква с бъркалка. Отстранете от котлона и изсипете крема в съд, покрийте със домакинско фолио.
Ако имате термомикс, сложете всички съставки на крема в каната и гответе за около 7 минути при 90° скорост 4. Проверете консистенцията.
За да запазите плодовете, пригответе гела според инструкциите на опаковката, изсипете го върху ягодите и охладете.
Гарнирайте кошничките с крем и пресни плодове. Сервирайте кошничките с нежен крем и ягоди и се насладете !