Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Хайдушки калпак с месо и зеленчуци

Хайдушки калпак с месо и зеленчуци

Хайдушки калпак с месо и зеленчуци
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Страшна вкусотия е този солен пай с месо"

Необходими Продукти

  • За питката
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1/2 кубче /21 г/
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • За плънката
  • свинско месо - 500 г
  • бекон - 100 г
  • лук - 2 глави кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • гъби - 200 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесвам тесто от посочените продукти. Оставям да втаса.

Разделям на 4 топки, едната разстилам за основа, а от другите плета плитка.

Слагам тестото в тава 32 см и оставям да втаса още веднъж.

За плънката - сварявам месото, а зеленчуците нарязвам и изпържвам, след което смесвам всичко.

Важното е плънката да е охладена, за да не се попари тестото.

Когато е изстинала, я сипвам в средата на тестото.

Пека хайдушкия калпак за 50 минути на умерена фурна.

След като се изпече, намазвам питката с масло, а на плънката слагам настърган кашкавал.

Запичам до разтопяване на кашкавала нашия солен пай с месо.

Източник: Таня Янева - Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Dora Grozeva
Dora Grozeva
Пропуснах ...Накрая поръсих с настърган кашкавал...
05.03.2022 22:47
Dora Grozeva
Dora Grozeva
Направих калпака, като в плънката сложих свинско, пилешко, печени червени чушки, гъби, лук, праз и подправки...Наистина невероятна вкусотия...Препоръчвам го, на всички, които не са го пробвали.
05.03.2022 22:46