Начин на приготвяне
Първо нарежете лука, чесъна, моркова, червената чушка на ситно и ги запържете на слаб огън, за да се смесят вкусовете им.
След това слагаме каймата за мусаката и всичко се запържва хубаво (ако каймата е на едри парчета, тогава се слага малко вода, за да се раздроби).
Овкусете всичко по ваш вкус (аз добавям вегета, черен пипер, сушен магданоз, куркума, дафинов лист и розмарин малко).
В предварително загрята глинена тава се нареждат картофите, нарязани на тънки кръгчета, след което сместа се слага, кагато е максимално запържена, след което отгоре се нарежда още един ред картофи. Слагаме малко вода, приблизително 200 гр., и слагаме да се пече мусаката на 200 градуса.
Печете 40 минути или докато картофите покафенеят отгоре.
След това я изваждаме и правим заливката за мусака с яйцата и киселото мляко, подправяме и изсипваме в тавата, нека да има заливка навсякъде. След това нареждаме кашкавал на кубчета или настърган по ваше желание, отгоре слагаме малко сух магданоз и връщаме мусаката във фурната за още 15-20 минути.
Приятно похапване на македонската мусака!
Коментари