Начин на приготвяне
Наситнете лука и го задушете в малко загрято олио. Добавете измития ориз и залейте с половин чаша вода.
Поръсете с черен пипер, чубрица и сол, гответе до изпаряване на течността, след което свалете от огъня.
Намазнете дъното на гювеч и наредете плътно картофите, нарязани на шайби. Овкусете ги с чубрица и сол, а отгоре сипете запържения ориз. Отново наредете ред картофи, поръсете с чубрица и сол.
Залейте със смлени домати. Наредете пресните домати, също нарязани на шайби. Посолете и сипете малко олио.
Налейте вода, която трябва да покрие последния ред картофи. Сложете във фурната и включете на 180 градуса.
Печете ястието до готовност на зеленчуците - около 90 минути.
Полейте с предварително смесените пасирани чеснови скилидки и наситнения маданоз.
Постният пирян в гювеч е много вкусен.