Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Картофен пай с пармезан

Картофен пай с пармезан

Картофен пай с пармезан
Снимка: Росица Петрова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Разрязваме картофения пай с пармезан и си хапваме с усмивка"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 - 6 бр.
  • шунка - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • пармезан - 50 г
  • сушени домати - 100 г в зехтин
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • копър - 1/2 връзка пресен
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • заливка
  • яйца - 1 бр.
  • кашкавал - 100 г
  • пармезан - 50 г
  • подправки - италиански микс
  • краве масло - 30 г
  • още
  • масло - за намазване на тавата
  • галета - 2 с.л. за поръсване
  • пресен чесън - 1 стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и настържете картофите на едро ренде. Поръсете с малко сол, разбъркайте и ги изцедете.

Сложете ги в купа и прибавете към тях нарязани на дребни кубчета кашкавал, шунка и сушени домати.

В друг съд разбийте яйцата. Прибавете към тях киселото мляко, олиото, нарязан на ситно копър, настърган пармезан и черен пипер.

Смесете ги с картофите и разбъркайте.

Намажете форма за пай с меко масло и поръсете с галета.

Разпределете сместа за вкусния солен пай и заравнете, като леко притискате.

Разбийте 1 яйце и прибавете към него 100 г настърган кашкавал. Добавете и подправките.

Покрийте картофения пай с тази смес и поръсете с настърган пармезан.

Нарежете маслото на кубчета и го разпределете равномерно върху пая.

Сложете да се пече в загрята на 180°С фурна за 30 минути.

След изпичане оставете леко да се охлади.

По желание нарежете на ситно 1 стрък пресен чесън и поръсете преди сервиране на картофен пай с пармезан.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: