Начин на приготвяне
Активира се маята, като се натрошава в хладка вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставете да бухне и с останалите продукти замесете средно меко тесто. Намажете торба с олио и сложете тестото в нея, оставете в хладилника за 1 нощ.
Извадете го, оставете да се отпусне поне 1 час и разделете на три части, като едната е по голяма от останалите. Голямото тесто разделете на топки, всяка разточете с пръсти на малка кръгла питка.
Намажете с олио, поръсете сирене и срежете един разрез като радиус. От единия край се навива на фунийка, мерите три пръста и режете връхчето. Получава се като роза.
Наредете розичките една в центъра на тава 30 см и останалите край нея. Второто тесто се точи на правоъгълник две педи, намазва се олио, поръсвате сирене, отгоре второто тесто пак на правоъгълник, намазнен с олио и поръсен със сирене.
Двете кори една върху друга срежете през средата на две части, навивате на две рула. Усукват се и поставяте по стените на тавата. От отрязаните връхчета се оформя два фитила и навивате на охлюви, поставяте ги от двете страни.
Оставете любимата погача в топла фурна за 10 минути, бухва тестото и извадете. Намажете с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.
Поръсете сусам, маково семе, набодете маслини в розичките. Печете погачата на розички в загрята фурна 170 С около 35 минути, като последните 15 покривате с хартия да не прегори.
Извадете, намажете с масло и покривате с кърпа. Празничната погача с екстри е готова, чудесна за всеки повод!
Добър апетит!