Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Мерджемек - ястие от червена леща

Мерджемек - ястие от червена леща

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Мерджемек - ястие от червена леща4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Любимо ни е това ястие от червена леща и това е!"

Необходими Продукти

  • зелен лук - 2 стръка пресен
  • зелен чесън - 2 стръка
  • моркови - 2 бр. средно големи
  • зехтин - 60 мл
  • червена леща - 250 г
  • картофа - 2 бр.
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер
  • доматена паста - 2 с.л.
  • гьозум
  • За запръжка
  • олио - 2 с.л.
  • лют червен пипер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка налях зехтин, нарязах на ситно лука, чесъна и морковите, запържих за 5-6 минути.

Лещата измих добре и оставих в топла вода поне за 15-20 минути.

След което я добавих в тенджерата заедно с измитите и нарязани на кубчета картофи.

Долях топла вода и оставих да ври на среден огън до готовност. Подправих с изброените подправки, добавих доматеното пюре с щипка захар.

Оставих за няколко минути да клокне. Още топло, пасирах до хомогенизиране вкусната супа от леща.

В касерола сипах олио да се загрее и добавих лют червен пипер да се запържи, след което полях върху пасираното ястие.

Бон Апети с Мерджемек - ястие от червена леща!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: