Орехов козунак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Орехов козунак
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Ароматен и пухкав орехов козунак за цялото семейство"

Необходими Продукти

  • орехи - 80 г
  • брашно - 500 г
  • мая - 30 г прясна
  • прясно мляко - 120 мл леко затоплено (37°C)
  • яйца - 4 бр. (едното е за намазване)
  • ванилова захар - 10 г
  • захар - 100 г + за поръсване
  • кора от портокал - от 1 портокал
  • кора от лимон - от 1 лимон
  • масло - 100 г
  • олио - 2 с.л.
  • узо - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-лесно ще ви е да измесите тестото за този козунак в кухненски робот или подходяща машина за месене.

Първо си смесете млякото с маята и малко захар и разбъркайте. Оставете да шупне и през това време си настържете цитрусовите корички и накълцайте орехите с остър нож.

По-голямата част от тях са предназначени за тестото, така че могат и да се смелят на по-ситно, а да се оставят едни 20 г за поръсване, които да са на по-едри парченца.

Другото, което правя, е да смилам корите от цитруси със захарта, така ароматът им е много по-силен и неустоим.

Пресейте брашното в купата на кухненския робот и сипете шупналата мая с млякото, трите яйца, две лъжици олио, узото, орехите, ваниловата захар и захарта с цитрусовите кори. Месете около 3 минути с уреда. Ако е на ръка, ще отнеме повече време.

Тестото за козунак ще го усещате по-твърдо, но това трябва да е точно така.

След третата минута, започнете да добавяте мекото масло на парченца, без да спирате месенето. Този процес трябва да продължи 2 минути или докато тестото поеме всичкото масло. Може дори да добавите и още, макар да ви се струва много мазно.

Оставете готовото тесто да почива около 2 часа или докато утрои обема си. Времето за втасване зависи от топлината в помещението, но и имайте предвид, че ще му отнеме време заради това, че е тежко.

Разделете на 6 топки, които издърпайте на фитили и сплетете три по три, за да получите два козунака. Сложете ги в правоъгълни форми за кекс, покрити с хартия за печене, и оставете отново да бухнат.

Тук вече, ако нямате много търпение, може да си помогнете и спестите време, слагайки козунаците в загрята на 45 °C фурна.

Така бързо ще се надигнат. Преди да оставите да втасват, намажете с разбитото четвърто яйце, за да си попива, а след като са втасали, намажете отново с остатъка от яйцето и поръсете със захар и орехи.

Печете в загрята на 170 °C фурна около 35 минути или докато козунаците хубаво почервенеят.

Охладете върху решетка ореховия козунак и сервирайте на великденската трапеза.

Заради орехите в тестото, този козунак става малко по-тъмен на цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: