Начин на приготвяне
В купа се пресява брашното и към него се добавя солта, разбърква се и се прави кладенче. Млякото се затопля леко и към него се добавя захарта и сухата мая и 1 ч.л. брашно.
Разбърква се и се оставя маята да шупне. В друга купичка разбърквате яйцата, киселото мляко и олиото.
Кум сместа с брашното се добавя сместа с шупналата мая. Замесва се меко тесто и се прехвърля върху леко набрашнения плот. Меси се около 1-2 минути. Важно е тестото да остане меко, дори леко да лепне.
На плота поръсих съвсем малко брашно и върху него сложих оформеното на топка тесто, след което го покрих с купата. Оставих го така за 15 минути. През това време в канче разтопих маслото и в купа натроших сиренето.
След 15 минути тестото се бе надигнало. Разрязах го на три равни части. Всяка разточих с правоъгълна форма. Намазах добре с масло и поръсих със сирене.
Разточих следващата кора и я поставих върху първата, като и нея намазах с масло и поръсих със сирене.
Същата процедура по разточване и намазване - отгоре. Леко разточих и разрязах на три ленти правоъгълника.
Тавата за печене се покрива с хартия за печене. Намазах дъното и стените с масло. Всяка лента усуках и разположих в тавата, като започнах от центъра.
Тавата покрих с парче фолио за свежо съхранение и оставих усукания тутманик на топло да удвои обема си за около 1 час.
Фурната загрях на 170 °C.
Намазах тутманика с останалото разтопено масло.
Лесен усукан тутманик се пече за около 40 минути или до суха клечка и златист загар.