Начин на приготвяне
Пресейте брашното, добавете солта, захарта и маята. Налейте хладка вода и омесете меко тесто.
Покрийте го с фолио и го оставете на топло да втаса.
Почистете лапада и го нарежете. Задушете го с олиото, докато омекне. Охладете и прибавете натрошеното сирене. Разбъркайте.
Втасалото тесто разделете на две топки. От всяка топка оформете лодки.
Напълнете с плънката от лапад и сирене. Поръсете с настърган кашкавал.
В средата на всяка хачапура направете кладенче и чукнете по едно яйце.
Сложете хачапурите в намазнена тава и изпечете до златисто.
Хачапурите с лапад са много вкусни.
Коментари
Тестото за хачапури може да бъде разнообразно – със или без мая, парено или бутер. Все пак главната особеност на изделието е начинът на приготвяне на тестото. Замесва се много леко и пухкаво тесто, с добавка на кисело мляко или кефир, разбъркани със сода за хляб. Прави се от 0,5 л. кисело и 2 чаши прясно мляко (или сметана), 1 яйце, 1/2 ч.л. сода и 1/4 ч.л. сол. Меси се до получаване на гладка, мека смес, която едва запазва формата си. Тестото се разделя на топки с размера на голяма ябълка и се оставя да почине за 2 – 3 часа.
За по-добро качество и вкус, може да се приготви бутер тесто, но то става малко по-плътно. Съдържа единствено брашно, вода и малко сол. Разделя се на части, всяка една с размерите на тигана, в който ще се пече. За да се получи добре, се разточва и сгъва многократно, като всеки път се добавя масло. При печенето му в чугунен тиган се получава един особено нежен вкус.
Плънката може да бъде всякаква , по желание, но оригиналната плънка е от сирене.
Хачапури се пече на тиган, предварително намазан с масло, около 10 минути под капак.