Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хачапури»Аджарско хачапури с яйце

Аджарско хачапури с яйце

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Аджарско хачапури с яйце
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
47 мин.
Порции
5
"Аджарско хачапури с яйце - ето такава закуска искаме да си подарим"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 540 грама + за поръсване
  • вода - 150 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 1
  • мая - 15 грама жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 20 мл. + за намазняване на ръцете
  • Плънка
  • сирене - 200 грама
  • кашкавал - 200 г
  • яйца - 5 броя или само жълтъците им
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплените мляко и вода. Добавете захарта и разбъркайте.

Пресейте брашното върху кухненски плот и в средата направете кладенче. Изсипете вътре маята (не я чакайте да шупне), леко разбития със сол белтък и олиото. Постепенно замесете меко тесто и го прехвърлете в намазнена купа.

Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за около час. Разделете готовото тесто на 5 части (еднакви) и всяка една разточете на кръгла кора, която не е много тънка.

Поръсете цялата й повърхност с настърган кашкавал и от два от нейните краища навийте, за да се получи нещо като борд, който е пълен с кашкавал. Съберете двата отворени края и ще получите лодка. Във вътрешността върху кашкавала натрошете сирене.

Подредете готовите хачапури в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях. Ако не се събират, използвайте втора тава. Оставете хачапурите да втасат втори път за 30-40 минути.

Намажете бордовете им с разбит жълтък и сложете да се пекат в загрята на 170 градуса фурна за 15-20 минути. Извадете ги от фурната и чукнете във всяка лодка по 1 яйце. Отново върнете във фурната.

Намажете Аджарското хачапури с яйце с малко масло и хапвайте веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: